Efectele alcoolului asupra trupului – sangele

In experimentul cu albusul de ou turnat intr’un vas cu alcoolul, sa vazut ca alcoolul are efectul de a coagula proteinele din albusul de ou. Efecte asemanator il are alcoolul si asupra sangelui. Micropicaturile de alcool patrunse prin aparatul digestiv al omului in sange, formeaza in jurul lor niste cheaguri microscopice de sange Acum imaginati-va ce se va intampla cand aceasta imensa flotila de miliarde de cheaguri minuscule, plutind prin masa de sange, va fi transportata in interiorul retelei de vase sanguine, pana la cele mai fine ramificatii. Aceste ramificatii se termina cu asa numitele vase capilare care sunt atat de fine, incat componentele sangelui nu pot sa treaca decat una dupa alta, ca minerii care trec printr-o galerie ingusta. Ce se va intampla cand in portiunea aceea atat de stramta, va ajunge o bucatica de senge inchegat? Vasul de sange se va infunda partia sau total, si toate celulele care erau alimentate cu sange proaspat de catre acest vas se vor sufoca, unele din ele poate vor si muri. Asa se explica senzatia de euforie pe care o are omul atunci cand consuma alcool. Este de fapt senzatia pe care o da creierul care se sufoaca, nefiind alimentat cu sange proaspat. Si tot asa se explica de ce la alcoolici numarul neuroniloc din creier se reduc de la an la an, si omul isi pierde in mod progresiv calitatile intelectuale, mai de-a dreptul spus, se prosteste de la o zi la alta. Tot asa se explica si aspectu cu totul specific al fetei alcoolicului, cu nasul rosu si borcanat, cu ochii bulbucati si injectati, cu pielea de pe fata rosie sau vanata. Acest aspect caracteristic al fetei unui alcoolic se datoreaza infundarii multora din vasele capilare care alimenteaza tesuturile fetei. Dar, sa nu uitam ca ceea ce s-a intamplat in zona fetei se intampla la fel si in restul organismului, deoarece sangele, incarcat cu miliarde de cheaguri microscopice, circula prin tot corpul. Asta inseamna ca un numar usias de vase capilare din tot organismul, vor fi scoase din circulatie. Dar asta nu este tot.

Multe din aceste microcheaguri de sange se depun pe peretii vaselor sanguine. In felul acesta se favorizeaza depunerea pe peretii vaselor si a altor substante care sunt in sange. Se depune colesterolul, grasimile, se depune calciul si se formeaza peste tot mici depuneri foarte bine lipite, pe peretii vaselor. Acestea se numesc ateroame. Fenomenul poate fi asemanat cu ceea ce se intampla in conductele vechi de apa, pe peretii carora se formeaza depuneri tot mai mari de calcar si de rugina. Deci alcoolul nu “spala” si nu “curata” vasele de sange, asa cum isi inchipuie bautorii, ci dimpotriva, le incarca tot mai greu cu depuneri. Cand aceste depuneri se formeaza in zona arerelor, apare boala numita arterioscleroza, caracterizata prin aceea ca arterele, incarcate la interior cu ateroame, isi pierd elasticitatea, devenind to mai rigide si infundate. Ele isi micsoreaza de la an la an sectiunea utila, prin care poate circula sangele. Se ajunge la situatia cand o asemenea artera se infunda de tot. Este ceea ce se numeste arterioscleroza obliteranta, consecintele fiind absolut dramatice.

Cand se infunda artera care alimenteaza cu sange muschiul inimii, apare infarctul miocardic, adica o portiune din muschiul cardiac moare din lipsa alimentarii cu sange proaspat. Efectul de pompare a sangelui trebuie sa fie preluat de portiunile care inca nu au murit. In alte cazuri inima se opreste pentru totdeauna. In alte situatii, la alcoolici se infunda arterele care alimenteaza cu sange un picior, de obicei piciorul drept, care este mai departat de inima. Fenomenul este progresiv. Piciorul alimentat insuficient cu sange proaspat se subtiaza si omul are mari dureri la mers. Iar cand abliterarea (infundarea) arterei este totala, zona ramasa fara aport de sange proaspat moare in cateva zeci de minute, apare cangrena si partea aceea de picior trebuie taiata imediat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s