Fii afectiv!

Omul este o ființă socială, afectivitatea este o componentă interioară și profundă în viața fiecărui om, chiar dacă unii sunt mai intovertiți, sau mai extrovertiți.

Atunci când investești afectivitate într-o relație, câștigi acel om, câștigi acea relație. Așa este bine să facem cu cele mai importante relații ale noastre, cele familiale, dar și cu cele din urmă relații, cu toți oamenii.

Iată cum investiți afectivitate!

  1. Căutați să înțelegeți pe celălalt – află care sunt lucrurile de valoare pentru celălalt și exprimă-te pe limba lui, vorbește despre acele lucruri. Domnul Isus așa își formula pildele, în funcție de ascultători (păstori, comercianți, agricultori etc).
  2. Fii atent la gesturile mici – înlăuntrul fiecăruia se ascund sentimente delicate, tandrețe, emoțiile inimii. Acestea sunt abia perceptibile. Numai cine este atent la relații le poate descifra în parte. Acestea sunt cheile relaționării adesea.
  3. Respectă-ți angajamentele – nu înseamnă să faci ceea ce nu poți, dar ceea ce spui caută să faci. Nu lăsa nefăcut ceea ce ai rostit, chiar dacă ia timp. Un lucru împlinit aduce bucurie, după cum un lucru neîmplinit aduce întristare. Și copii știu acest principiu, cu cât mai mult ar trebui să îl respectăm noi adulții.
  4. Definește așteptările – nedefinirea așteptărilor subminează încrederea. Dificultățile în relații vin adesea din ambiguitate. Nu presupune nimic, fii specific de la început și vei fii perceput ca un om sensibil și afectiv, în prezența căruia oamenii se simt în siguranță.
  5. Integritatea personală – aceasta este temelia tuturor celorlalte gesturi de afectivitate. Viața duplicitară, comportamentul înșelător este esența tuturor relelor. A inspira încredere este cel mai mare lucru pe care îl poți face.
  6. Fii gata să îți ceri iertare dacă greșești – ”A fii domn e o întâmplare, a fii om e lucru mare!” Toți oamenii știu că nu este om fără greșeală, așa că atunci când greșești, prin faptul că îți ceri iertare, dovedești maturitate, stăpânire de sine. Numai cei care nu sunt în controlul propriei persoane nu își cer iertare, ei depind de părerile celorlalți, se tem că se va abuza pe viitor de gestul lor. Tu să nu fii așa!

(Mat 7:12) ”Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea și Prorocii.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s