Să corectăm zidirea

(Proverbe 6:23) „… îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii.”

Conform Scripturii calea vieții cuprinde două acțiuni: îndemnul și mustrarea. Observați, nu doar îndemnul, partea pozitivă, ci și mustrarea, care pare a fi negativă, dar este tot pozitivă, pentru că este cu scop constructiv, protectiv. Trebuie să o primim și pe aceasta!

Pavel spune în 2 Cor. 10,8 – „Şi chiar dacă m-aş lăuda ceva mai mult cu stăpânirea pe care mi-a dat-o Domnul pentru zidirea voastră, iar nu pentru dărâmarea voastră, tot nu mi-ar fi ruşine.”

De aici înțelegem conform Bibliei că noi trebuie să zidim nu să dărâmăm. Așa este! Acesta este principiul lui Dumnezeu. Numai că interpretarea că a zidi înseamnă a încuraja, și a mustra înseamnă a dărâma este greșită. Mustrarea trebuie făcută cu blândețe și dragoste, este adevărat, dar și dacă este făcută datorită unui context anume, mai tare, dar este dreaptă, tot trebuie ascultată. Vezi Pavel și Petru în Galateni 2.

Dacă nu corectăm acest principiu, care în lumea noastră se extinde tot mai mult, ne compromitem viața. Este ca și o slăbiciune a sistemului imunitar în organism, nu poate respinge boala, pentru că nu are voie să mustre și să corecteze nimic. Mustrarea este constructivă, protejează, trezește, îndreaptă de la o direcție greșită, alungă niște intruși.

Știu însă că datorită unor abuzuri în critică și îndreptare, oamenii ajung să „sufle în iaurt”. Dacă de la niște experiențe extreme facem un principiu greșim.

2 gânduri despre „Să corectăm zidirea

 1. Tot Apostolul Pavel spune indemnand toate Bisericile @ Cor:
  … Cât despre mine, fraţilor, când am venit la voi, n-am venit să vă vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înţelepciune strălucită.
  Căci n-am avut de gând să ştiu între voi altceva decât pe Isus Hristos, şi pe El răstignit.
  3 Eu însumi, când am venit în mijlocul vostru, am fost slab, fricos şi plin de cutremur. Şi învăţătura şi propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înţelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul şi de putere, pentru ca credinţa voastră să fie întemeiată nu pe înţelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.

  Cat despre faptelor bune pe care vrei sa le deslusesti, frate Florin, in privinta cuvintelor scrise in Proverbe, respectiv Proverbe 6:23;
  „…îndemnul şi mustrarea sunt pe calea vieţii.”
  as zice ca vorbeste despre viata celor ce sunt sub Lege si celor ce se smeresc inaintea lui Dumnezeu primind indemnul si mustrarea, pornesc spre adevarata viata data de Dumnezeu prin Legea Harului Unsului Sau.
  Si cine primeste indemnul de a apuca viata? Primeste si mustrarea ce i-o da pocainta inimii lui suferinde!
  De care spune tot el: „V-am scris cu multă mâhnire şi strângere de inimă, cu ochii scăldaţi în lacrimi, nu ca să vă întristaţi, ci ca să vedeţi
  _ Dragostea nespus de mare pe care o am faţă de voi.” 2 Corinteni 2:4

  Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, şi nu de la noi.
  8 Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi.
  10 Purtăm întotdeauna cu noi, în trupul nostru, omorârea Domnului Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru.
  11 Căci noi cei vii totdeauna suntem daţi la moarte din pricina lui Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru muritor.

 2. …vestind Evanghelia lui Hristos pe care nici intelepti veacului acestuia nu a cunoscut.
  …vorbind despre ea folosind o vorbire invatata de la Duhul Sfant
  …nu invatata de la oameni, fie cuvant fie dupa faptele oamenilor, ci dupa cum gaseste de cuvinta Dumnezeu idrumandu-ne prin Duhul Sau cel sfant…
  „Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul, pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi, ne vrea cu gelozie pentru Sine.” Iacov 4:5
  Si dupa cum zice in multa blandete mustrarea: „Cum puteţi voi să ziceţi: ‹Suntem înţelepţi şi Legea Domnului este cu noi›? Cu adevărat, degeaba s-a pus la lucru pana mincinoasă a cărturarilor.” Ieremia 8:8
  Nu toti gasim de buna mustrarea? Ba da, slava Domnului !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s