Cititul, scrisul, tv și browsing

TV Remote Isolated on White.
clik pentru sursă

Am primit acest material pe internet scrise de un domn Daniel Zărnescu. Mi-a plăcut mult autenticitatea și experiența vădită în acest domeniu. Adesea m-am gândit la aceste lucruri dar nu m-am apucat să scriu despre asta. Vă las aici materialul lui. Este important de cunoscut.

”Se spune ca scrisul are efect puternic terapeutic. Bate la fund sedinte de coaching sau terapie, de multe ori.

detalii-interesante-scrisul-de-mana-iti-dezvaluie-personalitatea
Clik pentru sursă

In acelasi timp una dintre cele mai puternice „unelte” de dezvoltare personala este cititul unei carti.

Cand te uiti la televizor, creierul tau intra intr-un mod de”stand-by” – dar care mananca inclusiv resurse. Stii senzatia aia cand te uiti la tv si „zapezi”? Adica – apesi pe telecomanda de la canal la canal si, desi nu gasesti nimic interesant, nu te mai poti opri?

Acest fenomen este toxic si deja este demonstrat de catre neurostiinta. Acelasi lucru se intampla cand stai cu ochii in telefon si dai „scroll” pe facebook, tot „cautand” ceva.

Se creeaza o dependenta care iti mananca resursele.

Daca nu reusesti sa te desprinzi la inceput, cel mai probabil, cand o vei face, deja vei fi incapabil sa mai fii „creativ”. Efectul asupra psihicului uman este de „zombie”.

Televizorul face asta, browsing-ul pe internet, aleatoriu, face asta. Multe dintre jocurile pe calcuator fac asta, facebook-ul si canalele de social media fac asta. Mananca resurse, incapaciteaza creierul pe sarcini creative, dar si pe tot ceea ce inseamna proactivitate.

reducere-carti-de-citit-in-vacanta
clik pentru sursă

Cand citesti o carte, in schimb, creierul nu „stagneaza”, ci „lucreaza” activ. Neuronii functioneaza la capacitate maxima, lucreaza unii cu altii si dau nastere la ceea ce se numeste „imaginatie”, cu efecte pozitive in ceea ce inseamna: entuziasm, pofta de viata, de socializare, creativitate, proactivitate.

Cineva m-a intrebat daca nu cumva cititul unui articol pe internet nu este acelasi lucru. Nu este nici pe departe. Pentru ca pe internet de obicei il citesti pe diagonala si vrei sa il inchizi mai repede, ca sa citesti altceva. Vezi tu, efectul hipnotic al televizorului, internetului si al canalelor social media – nu este unul care duce catre concentrare pe o singura sarcina si care te baga in stare de flux.

Dimpotriva, efectul este unul de deconcentrare, pentru ca se merge pe orizontala pe subiecte, nicidecum pe adancime. Vrei TOT si asta iti mananca resurse cu o viteza ametitoare. Orice apare din alta parte (mesaj, mail, alt articol – sau cand stii ca daca inchizi articolul pe care il citesti o sa apara altul poate mai interesant) te face hiperactiv din punct de vedere emotional. „Nu vreau sa pierd ceva” – este efectul activitatii de „browsing” nesfarsit.

E ca si cum ai fi un hamster caruia ii bate inima cu o viteza ametitoare, dar nu se poate opri din alergatul pe roata. Stie ca ceva e in neregula, pentru ca este surescitat. AR VREA SA SE OPREASCA, DAR NU MAI POATE. Si este speriat din cauza asta, pentru ca ar vrea sa se odihneasca, dar nu poate.

O carte in schimb te obliga sa ramai pe un singur subiect si sa intri pe adancime. Iar mintea ta va incepe sa vibreze, mai devreme sau mai tarziu.

woman-using-ereader
Clik pentru sursă

Timpurile moderne ne-au dezobisnuit din citit (pe adancime) din pacate. Daca te-ai regasit in ceea ce eu am numit „Browsing”, afla ca e o maladie intreaga. Si este motivul pentru care te plangi de „lipsa de concentrare”.

Daca nu poti intra in stare de flux este pentru ca esti dependent de a „zapa” canalele de la televizor, de a da scroll pe facebook, cas a vezi ce au facut altii, de a citi doar un prim paragraf sau titlurile articolelor, ca nu cumva sa le pierzi pe urmatoarele.

Ai nevoie rapida de deconectare. Si de antrenare a atentiei pe un singur lucru.”

Filicitări cu respect autorului!

”La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu.” (Ioan 1:1)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s