Mihail – adevăratul adversar al lui Satan

În timp ce citeam cartea lui Billy Graham despre îngeri, mă gândeam la felul impropriu în care creștinii spun: ”Hristos s-a luptat cu Satana și l-a învins: pe cruce!” Biblia ne spune:

…Fiul lui Dumnezeu S’a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.  (1 Ioan 3:8)

De aici nu trebuie să înțelegem că este adversarul lui. E clar că El este Stăpânul Universului și corectează când pe unul, când pe altul, după cuviință, însă nu putem spune că este Adversarul lui, și nici că a venit ca să se bată cu el pe pământ. Iar dacă sudoarea s-a făcut sânge, să fim încredințați că nu din cauza Satanei, căruia i s-a împotrivit cu succes de fiecare dată, și fără mult efort. Acele picături de sânge aveau de a face mai mult cu Tatăl și despărțirea de El pentru o clipă, pentru a lua păcatele și blestemul nostru asupra Lui pe cruce. Da, acest lucru era cu adevărat nou pentru Domnul, dar și măreț.

În Apocalipsa citim:

Şi în cer s’a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s’au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s’au luptat şi ei,

Clik pentru sursă
Clik pentru sursă

dar n’au putut birui; şi locul lor nu li s’a mai găsit în cer. (Apocalipsa 12:7-8)

Putem să spunem mai corect că Mihail este adevăratul adversar al Satanei din mai multe considerente:

  • Sunt egali în putere – doi îngeri, au aceleași calități, puteri.
  • Domnul Isus este de o altă substanță decât Satan. Isus este atotputernic, Satan nu. Domnul Isus este omniprezent, Satan nu. Ar fi incorect să îi pui față în față. Nu vedeți cum tremurau demonii doar când Domnul Isus mergea pe stradă pe lângă victimele lor? Legiunile se milogeau să le lase să intre în porci, doar pentru a își mai lungi șederea pe pământ. Nu păreau a fi adversari ai Lui, în mintea lor odioasă nu încăpea ideea aceasta, ei tremurau, ei știu cine și ce poate să facă Isus, spre deosebire de noi care nu îl cunoaștem așa de bine, din punctul lor de vedere. Numai noi gândim așa, dezonorând pe Domnul în inima noastră și în minte, și de aici clătinând puterea lui Hristos în viața
    Clik pentru sursă
    Clik pentru sursă

    noastră. Satan încearcă să ne inducă această idee, pentru că el vrea să prindă putere în vița noastră, iar pentru asta el aspiră la poziția de atotputernic. Evident, nu este. Această imagine este absolut incorectă!

  • În cartea Iov, îl vedem pe Satan venind la adunarea fiilor lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu se înfurie, nu ia o sabie în mână sau ceva. Dumnezeu nu este vulnerabil în fața lui Satan, noi suntem. Când Dumnezeu pune o limită Satanei, cum a fost cazul lui Iov, cumva, cu toată răzvrătirea lui, nu poate trece peste limita impusă. Dumnezeu nu este adversarul lui Satan, chiar dacă Satan este rebel. Dumnezeu nu este luat prin surprindere de Satan și nici nu a fost, ba mai mult, se folosește de el (cu toată înțelepciunea lui, a lui Satan) pentru binele celor ce îl iubesc pe El, desăvârșindu-i.
  • Ce a făcut Domnul Isus pe cruce, a fost mai degrabă să prindă fiara și să îi scoată prada din gură, care eram noi. Asta a făcut Isus! De aceea spune apostolul Ioan că a venit să nimicească lucrările Diavolului, nu pe el. Pentru asta nu trebuia să vină jos pe pământ. Ar fi ajuns un fulger. Pentru noi da, l-a înfrânt pe Satan, pentru că noi eram morți în greșeli și păcate în mâinile lui. Dar când te uiți la Hristos și Satan, Domnul Isus nu a făcut decât să smulgă din mâna lui Satan acuzațiile împotriva noastră, murind pe cruce.

Acum vreau să specific că pentru noi lucrurile nu sunt simple. Domnul Isus da, nu s-a pus cu Satan, ci doar i-a luat dreptul de a ne mai acuza, prin jertfa lui. Dar dacă noi nu venim la El, dacă noi nu veghem în timp ce am venit la El și nu ne dăm toată silința să Îi fim plăcuți, cel rău nu va rata nici o ocazie să ne apese și să ne facă neroditori.

Adevăratul adversar al lui Satan este Mihail, colegul lui de breaslă de altă dată. Mi se pare corect și cu sens, dar este incorect și dezonorant să vii la Dumnezeu și să nu știi dacă va putea în cazul acela să facă ceva împotriva celui rău pentru a te scăpa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s