Biruiţi răul prin bine!

„… căci El (Dumnezeu) este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi” Luca 6,35

Aceasta este vârful de lance al creştinismului se pare. Când au fost împuşcaţi jurnaliştii din Paris, s-au ridicat unii şi au spus: „Noi suntem creştini, noi întoarcem şi celălalt obraz!”. Acest lucru a fost extraordinar, oamenii nu aveau replică, pentru că această învăţătură este la limita înţelegerii noastre şi pentru noi este soră cu prostia.

Majoritatea oamenilor nu pot să practice această învăţătură pentru că nu văd sensul, sau funcţionalitatea. Spre exemplu, dacă cineva îţi face un rău, o pagubă, tu îi faci bine. În cazul acesta tu ieşi de două ori în minus: odată pentru că ţi-a făcut paguba (poate fi materială, sufletească), apoi tu cheltuieşti din ale tale ca să îi faci bine (cheltuieşti sufleteşte, material). Mergând în felul acesta pe minus, se ajunge repede la zero; şi iată motivul pentru care oamenii nu pricep şi nici nu practică această învătătură, ei sunt logici în raţionamentul lor.

Cum trebuie să înţelegem totuşi noi această învăţătură, de care astăzi e nevoie din ce în ce mai mult. Să faci asta este o virtute. Clar, în mod detaşat cei ce fac asta sunt superiori.

Dumnezeu ne îndeamnă să iubim pe vrăjmaşii noştrii, să le facem bine. Cum adică? Ei ne fac rău, iar noi să le facem bine? Care este sensul? Iar Domnul drept răspuns, drept argument ne spune: „căci El (Dumnezeu) este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi”. De aici se face puţin lumină asupra practicării acestei învăţături. Dumnezeu este puternic, este tare, are atâtea resurse, aşa că nu sărăceşte dacă din prea plinul Lui dă şi celor nemulţumitori şi răi. De aici principiul! Dacă vrei să faci bine celor nemulţumitori şi răi, tu însuţi trebuie să îţi umpli sufletul cu bogăţii: citeşte Cuvântul lui Dumnezeu, roagă-te bine, posteşte, fă binele cu perseverenţă, studiază oamenii buni ai lui Dumnezeu, până când sufletul tău se va umple de bine oarecum peste medie, atunci vei vedea că vei avea de unde resurse ca să dai şi celui nemulţumit şi rău. Altfel întradevăr nu se poate, pentru că resursele tale nu îţi permit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s