Din învățăturile Didahiei

image

Surse

Didahia inseamna „doctrina”, este o scriere veche, un indreptar pentru biserica primara. A fost scrisa la sfarsitul primului secol. Are un standard foarte inalt, curativ, biblic. Asa ar trebui sa traim si astazi. Priviti cateva citate!

Capitolul I
Sint doua cai: una a vietii si alta a mortii; si este mare deosebirea intre cele doua cai.
1. Calea vietii este aceasta : Mai intii, sa iubesti pe Dumnezeu, Creatorul tau; al doillea, pe aproapele tau ca pe tine insuti si toate cate voiesti sa nu ti se faca tie, nu le face si tu altora.
– Departeaza-te de poftele trupesti si lumesti.
– Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter; sa nu strici baieti, sa nu fii desfrinat, sa nu furi, sa nu vrajesti, sa nu faci otravuri, sa nu ucizi copil in pantece, nici pe cel nascut sa nu-l ucizi, sa nu poftesti cele ale aproapelui
– Sa nu juri stramb, sa nu dai marturie mincinoasa, sa nu vorbesti de rau, sa nu tii minte raul.
– Sa nu fii cu doua ganduri, nici cu doua feluri de vorba, pentru ca doua feluri de vorba este cursa mortii.
– Sa nu urasti pe nici un om, ci pe unii sa-i mustri, pe altii sa-i miluiesti, pentru altii sa te rogi, iar pe altii sa-i iubesti mai mult decit sufletul tau.
– Sa nu fii manios, ca mania duce la ucidere; nici invidios, nici certaret, nici manios, ca din toate acestea se nasc ucideri.
– Sa cercetezi in fiecare zi cartile sfinte, ca sa afli odihna in cuvintele lor.

2. Calea mortii este aceasta :

Mai intai de toate este rea si plina de blestem : rapiri, obraznicie, lacomie, cuvinte de rusine, invidie, nerusinare, ingamfare, fudulie, lipsa de teama, prigonitori ai celor buni, uratori de adevar, iubitori de minciuna ; nu cunosc rasplata dreptatii, nu se lipesc de bine, nici de dreapta judecata; nu privegheaza spre bine, ci spre rau ; bunatatea si rabdarea este departe de ei; iubesc cele desarte, umbla dupa mita, nu miluiesc pe sarac, nu sufar pe cei necajiti, nu cunosc pe Creatorul lor, ucigasi de copii, stricatori al fapturii lui Dumnezeu, intorc spatele celui lipsit, asupresc pe cel in strimtorare; aparatori ai bogatilor, judecatori nelegiuiti ai saracilor, plini de tot pacatul. Izbaviti-va fiilor, de toate acestea!

Alte indemnuri:
– De trei ori pe zi sa va rugati.
– Daca poti purta tot jugul Domnului, desavarsit vei fi; dar daca nu poti, fa ce poti.

2 gânduri despre „Din învățăturile Didahiei

 1. Iar despre Antihrist iată ce zice în Didahie:
  “3. Că în zilele cele din urmă se vor înmulţi profeţii falşi şi cei ce strică; şi se vor schimba oile în lupi şi dragostea se va schimba in ură.
  4. Sporind fărădelegea, se vor urî unii pe alţii şi se vor prigoni şi se vor vinde şi atunci se va arăta înşelătorul lumii, ca fiu al lui Dumnezeu, şi va face semne şi minuni; şi pămîntul va fi dat în mâinile lui şi va face lucruri nelegiuite, care nu s-au făcut niciodată din veac.
  5. Atunci va merge făptura oamenilor în focul cercării şi se vor sminti mulţi şi vor pieri, iar cei care vor stărui in credinţa lor vor fi mîntuiţi de Însuşi Cel ce a fost supus blestemului.
  6. si atunci se vor arăta semnele adevărului; mai întîi semnul deschiderii cerului, apoi semnul glasului trîmbiţei şi al treilea, învierea morţilor”
  (Învăţătură a celor Doisprezece Apostoli (Didahia) XVI:3-6, în SCRIERILE PĂRINŢILOR APOSTOLICI, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1979, p.32)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s