Femeia după voia lui Dumnezeu Pv. 31, 10-31

sheba_demin

Zilele acestea de primăvară le începem onorând mamele și femeia. Însă dacă ne-am întreba ce spune Dumnezeu despre femeia plăcută Lui, ce am afla? Aș vrea să privim femeia prin prisma cuvântului lui Dumnezeu ca să vedem cum o vede El, așa vom învăța să fim plăcuți lui Dumnezeu, în cazul nostru, femeile, dar nici bărbații nu sunt departe. În mare, Dumnezeu se uită la inimă, la omul din lăuntru, așa că avem cu toții de învățat de aici.

Caracteristicile femeii plăcute lui Dumnezeu sunt acestea:

  1. Este cinstită v. 10 / 29 – Ceea ce se cere de la femei este să fie cinstite, curate, pure. O femeie cinstită este mai de preț decât mărgăritarele. Să nu fii înșelătoare, să nu trișezi nici în cele mai mici lucruri, pentru că Domnul spune că cine este credincios în cele mici, este credincios și în cele mari, și cine este necredincios în cele mici, este și în cele mari. De aceea să nu îți permiți să gândești, nu am făcut mare lucru. Este ok să îți vezi limita și să o recunoști, dar nu nu o accepți, să o recunoști, și prin puterea lui Dumnezeu să fii curată și cinstită în toate lucrurile.
  2. Este muncitoare v. 13 – Comoara de preț a unui om este munca lui. Femeile prin excelentă au fost create să fie ajutor potrivit pentru bărbat. Nu slugă! Dar ele trebuie să știe că munca este un dar al lor nativ. Se spune că bărbatul nu ar rezista dacă ar fi supus la consumația nervoasă la care este supusă femeia. Ea este o persoană a detaliilor, o persoană a activităților corelate. Bărbatul ține direcția, ea se ocupă de detalii. Bărbatul trebuie să înțeleagă și să îi permită acest lucru. 


  3. Este bună și miloasă v. 20 – Ceea ce face farmecul uniu om este bunătatea lui. Femeile vor avea mai mult farmec dacă vor continua să fie bune. Naomi, a fost bună cu Rut și a vrut să o elibereze, chiar atunci când îi era mai rău, pierduse soțul și copii, și pentru că a fost bună cu nurorile ei, a vrut să nu le împovăreze și pe ele, Dumnezeu tocmai de aici a ridicat binecuvântarea în viața ei. A făcut-o pe Rut să o iubească, Rut s-a căsătorit, și de aici a început o viață binecuvântată.
  4. Este elegantă v. 22 – Femeia a fost creată de Dumnezeu să fie frumoasă și plăcută. Aproape despre toate marile femei din scriptură se spune nu că erau frumoase, ci foarte frumoase: fetele lui Iov, Sara, Rebeca, Rut, Estera, etc. Însă trebuie să folosiți cu sfințenie acest dar deosebit al lui Dumnezeu, frumusețea. Dacă am face un studiu inductiv al cărții Estera, una din concluziile studiului ar fi acesta: Dumnezeu a folosit frumusețea Esterei pentru a salva propriul popor. Bineînțeles că Esterea nu era numai frumoasă, ci era și sfântă, și înțeleaptă, sub autoritate.
  5. Este înțeleaptă v. 26 – Înțelepciunea este frica de Domnul. Vedem înțelepciune la Maria, mama Domnului Isus. Era într-un timp foarte nepotrivit, se logodise. Tocmai atunci Dumnezeu îi vorbește și îi cere ascultare. Și ce îi spune? Că va rămâne însărcinată, și că din ea se va naște Mesia. Toată lucrarea aceasta îi punea în pericol nu numai căsnicia, care abia se năștea, ci și viața. Cu toate acestea vedem la Maria frică de Dumnezeu, înțelepciune pentru că ea spune: ”Iată roaba Domnului, facă-se voia Lui!” A fi înțeleaptă înseamnă să asculți de Domnul în orice împrejurare, și Domnul îți vorbește adesea când este cel mai delicat. La fel a fost și Estera. Ea tocmai se ridicase mai sus decât se poate ridica vreo femeie. Era împărăteasă. Tocmai atunci vine Mardoheu la ea cu împlinirea voiei lui Dumnezeu, să meargă la Împărat, în ciuda legilor de interdicție și să facă ceva pentru salvarea poporului de la moarte. Estera a riscat totul, nu numai coroana, dar însăși viața ei. De ce? Pentru că se temea de Dumnezeu, era o femeie înțeleaptă.
  6. Este prudentă v. 27 – A fii prudentă, este o altă latură a înțelepciunii. Când Domnul ne spune: ”Fiți înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii” sensul în originalul grecesc acolo este ”fiți prudenți ca șerpii”. A fii prudent, a veghea este un lucru esențial în viață. Poți să știi voia lui Dumnezeu, poți să cunoști adevărul, dar dacă nu ești prudentă, poți omite, poți fi înșelată și te faci vinovată. Vedem tot la Estera aceasta calitate. Când i-a spus Mardoheu să nu spună lui Ahasveros că ea este din poporul evreu, ea a ținut cu sfințenie acest lucru. A fost prudentă, nu s-a dat de gol, nu a greșit. Ca urmare a putut să urce în voia lui Dumnezeu. Mai târziu, în evenimentul cu Haman, a spus că este evreică și a dat pe față planul meschin al lui Haman. Iarăși a fost prudentă, pentru că nu a tolerat păcatul. Când Haman plănuia uciderea poporului ei, ea nu știa nimic. Dar când Mardoheu i-a spus, ea a dat un banchet, în care a chemat pe împărat și pe Haman. De ce pe Haman? Nu ca să îl bine dispună, ci ca să întoarcă fapta cea rea îndreptată împotriva poporului lui Dumnezeu. Iar pentru asta avea nevoie de multă prudență, vigilență și înțelepciune. Tot poporul sa rugat și a postit pentru ea.

Dumnezeu să binecuvinteze femeile cu astfel de caracter!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s