„Cuvântul este o sămânță care va da roade supranaturale”

În pilda semănătorului avem patru tipuri de soluri:

1.     Sămânța căzută lângă drum.

În acest caz Satana se grăbește să ia sămânța căzută lângă drum, ca omul să nu creadă și să fie mântuit. Satana știe că dacă va fi semănat Cuvântul va produce credință. Cuvântul lui Dumnezeu are în sine capacitatea de a da naștere la credință în inimile oamenilor. Credința din inimă vine prin cuvânt. La multe din adunările noastre vin sceptici și observatori. Ei nu vin ca să fie binecuvântați și edificați sau să caute chipul lui Dumnezeu. Ei vin să critice, să controleze și să raporteze. Aceștia sunt oameni cu o soartă tristă. Păsările vin imediat și fură cuvântul. De ce? Pentru că pământul, adică inima este împietrită și permite acest lucru. Nu pentru că Dumnezeu dorește asta, ci din cauza mândriei omului.

2.     Sămânța căzut în loc stâncos.

Pământul stâncos reprezintă oameni cărora le place învățătura și predica și cel mai mult părtășia. Ei primesc Cuvântul cu bucurie, dar din cauza stâncilor și a lipsei de pământ el nu poate prinde rădăcini în ei.

Satan urăște Cuvântul și nu vrea să-l vadă prinzând rădăcini în viețile noastre. El face tot ce poate ca să exercite presiuni asupra ta și să te facă să te îndepărtezi de Cuvânt. Una din tacticile lui este să mintă și să deformeze adevărul pentru ca să te înfricoșeze. Frica este incompatibilă cu credința. Frica alungă credința. Frica de opoziție și persecuție va anula Cuvântul care nu va mai lucra minuni în viața ta. Cînd vei începe să trăiești pe baza Cuvântului, vei intra în conflict cu felul de a gândi și de a acționa al oamenilor. Și când vei fi acuzat că ești iresponsabil, pentru că tu ai lăsat asupra Lui toate îngrijorările tale, vei avea de ales între a urma Cuvântul și a-i urma pe oameni.

Prințul lumii acesteia, poate să manipuleze împrejurările așa încât să pară că răspunsul tău nu va veni niciodată. Dacă în viața ta este vre-o piatră, cum ar fi: lipsa de iertare, amărăciunea, deznădejdea, un păcat nemărturisit, mândria, ura, mânia, etc., el se va face simțit atunci când vei fi atacat.

3.     Sămânța căzută între spini.

Acest tip de pământ va primi de asemenea Cuvântul dar problemele și grijile vieții de zi cu zi îl pot înăbuși de tot. „Bineînțeles, eu cred în Biblie!”, spun acești oameni, dar Cuvântul nu ocupă primul loc în viețile lor. Ei nu își fac timp ca să citească zilnic Cuvântul, să-l sondeze, să mediteze asupra lui, să-l mărturisească și să se roage, pentru că mereu se ivește ceva care îi împiedică. „Voi citi Biblia de îndată ce voi avea timp liber”, spun ei dar timpul acela nu vine niciodată. Tot timpul se ivesc lucruri care par mult mai urgente, mult mai importante. Cuvântul este înăbușit și deși ei îl aud, nu aduce roadă.

4.     Sămânța căzută în pământ bun.

Spre deosebire de pământul stâncos, spinos, acest sol își ia timp ca să îl înțeleagă (Mat. 13,23) și-l primește în inimă, păstrându-l cu grijă (Luca 8,23).

Cuvântul lui Dumnezeu are în sine capacitatea de a lucra și de a aduce rezultate. Nu vei rezolva problemele prin truda ta! Ce trebuie să faci este să lași Cuvântul să fie semănat în inima ta, și apoi să-l păstrezi și să-l ocrotești chiar dacă te afli în situații apăsătoare și contradictorii. Ca rezultat Cuvântul va lucra și vei vedea rezultate. Câte? Unul treizeci, altul șaizeci și altul o sută. Mult mai mult decât ți-ai imaginat tu. Când va fi timpul recoltei? Nu ai nevoie să știi totdeauna cum se întâmplă, ci doar că se întâmplă.

 

După ce am analizat puțin solurile as vrea să ne uităm la ceea ce atacă cel mai mult credința, credința noastră în Cuvânt și în general apoi.

Frica, opusul credinței

Cuvântul ne înnoiește mințile și ne videcă trupurile. În fiecare zi, prințul acestei lumi îi conduce, îi domină și îi îndoctrinează pe oameni. El este preocupat mereu să ne influențeze mintea noastră. Armele pe care le folosește el cel mai mult sunt: minciuna și frica. El încearcă să creeze pentru fiecare din noi o imagine despre cine suntem noi, despre cum este lumea și despre cum este Dumnezeu, o imagine care este distorsionată, care este o minciună, astfel încât să poată minți, omorî și distruge viețile noastre. El vrea ca să ne ia speranța, ca să ne distrugă inițiativa personală, creativitatea și respectul de sine, și să le înlocuiască cu descurajarea, pasivitatea, învinovățirea și sentimentul de inferioritate. El vrea sau să intrăm în depresie psihică și să ne plângem de milă sau să fim în cealaltă extremă, plini de mândrie și de dispreț pentru alții. Odată ce a reușit să creeze o astfel de imagine în cineva și oamenii au început să creadă în ea, el poate să-i manipuleze ca să împlinească lucrările lui și deci să contribuie la răspândirea împărăției celui rău. Arma lui cea mai eficace este frica.

O persoană care se teme este gata să dea crezare lucrurilor fără să verifice faptele și de aceea este ușor să fie manipulat. Ea nu are niciodată curajul să se opună majorității, îi este întotdeauna teamă să rămână singură și abandonată, și este gata să plătească orice preț ca să primească o bătaie prietenească pe umăr.

O persoană care este stăpânită de frică trăiește într-un chin continuu. Frica este opusul credinței. Așa cum credința desleagă puterea lui Dumnezeu, tot așa dă frica libertate celui rău, permițându-i să devasteze viețile noastre. Frica este esența duhului acestei lumi, și este arma folosită de Satan ca să domine lumea (Evrei 2,14-15). De aceea este atât de multă teamă și în lumea laică și în cea religioasă.

Oamenii se ascund după mentalitatea maselor și sunt conduși mai degrabă de ceea ce spun liderii lor, decât de ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Ei nu se întreabă ce spune Dumnezeu? Ei se întreabă ce spun alții, ce vor spune vecinii, bătrânii bisericii sau ziarele. De-a lungul timpului, teama a fost una din uneltele lui Satan împotriva lucrării lui Dumnezeu.

Oamenii a căror minte nu a fost înnoită și adusă în concordanță cu Cuvântul lui Dumnezeu sunt dominați de teamă, griji și minciuni. Ei nu îndrăznesc să verifice sau să pună întrebări în legătură cu ceea ce aud. Ei sunt stăpâniți mai mult de teama față de oameni decât de teamă față de Dumnezeu și ei permit să li se fure binecuvântarea lui Dumnezeu pentru că nu au îndrăznit să creadă pe Dumnezeu.

          Dumnezeu și-a pus viața, caracterul și puterea Sa în Cuvântul Său

Când cunoaștem voia lui Dumnezeu, credința nu va mai fi o problemă. Problemele vin atunci cînd nu cunoaștem Cuvântul sau când alegem să nu se supunem la ceea ce știm că spune Dumnezeu. Cel rău totdeauna a atacat Cuvântul pentru a-i ține pe oameni departe de Dumnezeu. În Geneza 3,1 primul lucru pe care-l auzim despre Satana este că el seamănă îndoială cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat?…” Cel rău nu s-a schimbat, el încearcă mereu să te facă să pui la îndoială Cuvântul lui Dumnezeu. De ce? Pentru că Dumnezezu și-a pus viața, caracterul și puterea sa în făgăduințele Cuvântului Său, făgăduințe nespus de mari și scumpe (2Petru 1,3-4)

Satana nu vrea să scapi de stricăciunea ce stăpânește lumea asta. El nu vrea să ai parte de natura divină, să crești și să te întărești în duhul, să fii liber și să trăiești biruitor. El știe că dacă acționezi bazat pe Cuvânt, atunci mânuiești sabia Duhului și îl vei birui pe rând în toate domeniile. De aceea el încearcă prin toate mijloacele să prezinte Cuvântul puternic și demn de încredere al lui Dumnezeu drept o povestire prea simplă ca să fie crezută „așa cum stă scris”. Însă noi suntem scăpați când credem ce stă scris, când facem cum stă scris, căci atunci se împlinește în viața noastră cum stă scris.

 

Să fiți binecuvântați!

Florin S.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s