Cum ne afectează lumea virtuală și ce ar trebui făcut?

Ci cercetaţi toate lucrurile, şi păstraţi ce este bun. (1 Tesaloniceni 5:21)

Toate lucrurile îmi sînt îngăduite, dar nu toate sînt de folos; toate lucrurile îmi sînt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpînire pe mine. (1 Corinteni 6:12)

În ultimile decenii tehnologia a avansat foarte mult și mijloacele de comunicare în masă și la distanță. Această evoluția schimbat mult modul de viață în ultimul timp. Cercetătorii au încercat să analizeze efectele secundare și pozitive și au ajuns la anumite concluzii. Noi le vom analiza în special pe cele ale cercetărorilor creștini.

Dumnezeu la început a oprit intenția oamenilor de a zidi un turn (turnul Babel ) împărțindu-le limbile. De atunci oamenii s-au împrăștiat pe toată fața pământului și s-au format popoarele și culturile.

Cercetătorii bibliei au concluzionat că Dumnezeu a hotărât așa pentru că pornirile oamenilor erau rele, și pentru ai împiedica să se unească să facă răul cu putere, le-a împărțit limbile.

Apoi Dumnezeu a mai făcut un lucru. A ales pe Avraam și din el și-a făcut o națiune, căreia i-a dat Legea și Cuvântul său. Dumnezeu a ales un mijloc de transformare a omului prin „Cartea Legii”. Acest mijloc îl scoate pe om din lume și prin intermediul cuvântului el este transformat în asemănarea lui Dumnezeu dezvoltând o relație reală și autentică cu El.

În istorie la un moment dat s-a descoperit radioul, acesta era un mijloc de comunicare la distanță, apoi telefonul, apoi televizoul, iar astăzi avem internetul și toate accesoriile de profil.

Sociologii creștini susțin, pe bună dreptate, că societatea se întoarce cu pași repezi la ceea ce a fost la început, prin faptul că își depășește astăzi granițele pe care Dumnezeu le pusese între oameni prin limbă și distanță geografică implicit. Astăzi distanța nu mai este o problemă pentru comunicare de informații, și chiar limba nu mai este o problemă prin limba de circulație (acum Engleza, altă dată Greaca, Latina), dar în special prin posibilitatea de a contacta pe oricine, oriunde, pe pământ, pentru a afla orice, despre oriunde.

Efectul în ansamblu este rău, pentru că omul este rău. Însă în timpul acesta și activitatea celor născuți din nou poate fi înbunătățită, pentru aceia care înțeleg vremurile și împrejurările. Alții pot fi prinși de val, în sens rău, și trași în jos de această globalizare informatică.

În toate acestea noi trebuie să știm că Dumnezeu a ales ca mijloc de sfințire și trăire ”cuvântul” și nu imaginea, au altceva. Dumnezeu vrea închinători în Duh și Adevăr. Duhul este Duhul Sfânt, iar adevărul este Cuvântul.

Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.“ (Ioan 4:24)

Internetul, cu tot arsenalul său de informații și servicii, tinde să creeze impresia că Cuvântul este depășit și că noi ar trebui să facem ceva pentru asta. Dacă noi acceptăm toate această invazie de sunete, imagini, și informații, amestecate cu cuvinte, noi vom ajunge la niste efecte secundare, care nu ne sfințesc, ne obosesc, ne dezorientează, ne împiedică.

Oamenii de specialitate au identificat 5 efecte pe care mijloacele de comunicare în masă le au asupra omului (tv, internet, in special).

–         Induce lene fizică (pentru că ești nevoit să stai ore întregi, fără să fii nevoit să faci nimic)

–         Induce o gândire necritică (pentru că nu poți reacționa decât parțial, dacă vrei să fii critic, și dacă o faci conectarea cu persoana în cauză nu este reală, autentică, sinceră, etc.)

–         Induce insensibilitate emoțională (pentru că nu este o prezență vie, tangibilă, totul este regizat, montat, ireal, nu știi sigur ce e teatru, ce e real, etc.)

–         Ii face pe oameni confuzi din punct de vedere psihologic (oamenii fac totul după dorință, nu este o reprezentare reală, naturală, verificabilă, tangibilă, chiar materialele naturale sunt editate. Oamenii nu pot distinge cu certitudine intre real și fals, artificial)

–         Induce inconsecvență morală (violența, promiscuitatea sexuală și cheltuirea banilor sunt mult influențate de mass-media. Copii fiind cei mai expuși la acestea, si adolescenții).

Marie Winn în cartea sa „Drogul electronic” spune că Televiziunea și Calculatorul au efecte puțin analizate sau luate în considerare asupra oamenilor, dar care se resimt din plin:

1.     Inhibă rezolvarea temelor (la adolescenți și copii) și joaca în aer liber

2.     Impiedică dezvoltarea limbajului, a imaginației, a percepției, învățăturii, a autocontrolului și a relațiilor cu ceilalți oameni.

3.     Încurajează pasivitatea și diminuează creativitatea.

4.     Tulbură viața de familie.

5.     Incețoșează distincțiile între real și ireal.

6.     Atenuează sinsibilitatea la evenimentele reale.

Efectele pe termen lung fiind:

1.     Inactivitate fizică

2.     Moleșeală intelectuală

3.     Oboseală emoțională

4.     Confuzie psihologică

5.     Dezorientare morală.

Ce ar trebui făcut?

1.     Să selectăm cu grijă ce vizionăm și folosim în spațiu virtual (cele mai multe surse nu sunt autentice, legale și adevărate, științifice, corecte)

2.     Să limităm timpul acordat acestuia.

3.     Să folosim aceste mijloace ca pe niște instrumente ale propriilor noastre interese și nu invers, devenind noi însine instrumente ale internetului, televiziunii. (aceasta este tendința) Să folosim serviciile oferite cu raționament, eficient și practic.

4.     Să ne pregătim să devenim noi înșine formatori de opinie publică. Domnul ne numește „Lumina lumii”. Aceasta constituie parte din chemarea lui Hristos.

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

Florin S.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s