Pledoarie pentru cuvant

Daca vom pune trei intrebari textului din Psalmul 19, 7-10.

„Legea Domnului este desăvârşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor.

 Orânduirile Domnului Sunt fără prihană, şi veselesc inima; poruncile Domnului Sunt curate şi luminează ochii.

 Frica de Domnul este curată şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului Sunt adevărate, toate Sunt drepte.

 Ele Sunt mai de preţ decât aurul, decât mult aur curat; Sunt mai dulci decât mierea, decât picurul din faguri.”

Vom obtine urmatoarele raspunsuri:

Cum se numeste?

Cum este?

Ce face?

Legea Domnului

Desavarsit

Invioreaza sufletul

Marturia Domnului

Adevarat

Da intelepciune

Oranduirile Domnului

Fara prihana

Inveselesc inima

Poruncile Domnului

Curat

Lumineaza ochii

Judecatile Domnului

Drept

Imbogatesc

Denumirile Cuvantului reprezinta functiile si rolurile pe care le are acesta in viata noastra: rol de lege, de marturie, da a orandui viata noastra, de a ne porunci si standardul dupa care vom fi judecati

Descrierea Cuvantului arata calitatea lui, caracteristicile lui perfecte si unice: cuvantul este desavarsit, adevarat, fara prihana (adica fara pata), curat, drept. Cine sau ce in luma aceasta mai intruneste aceste conditii?

Actiunea acestui Cuvant se pare ca intruneste nevoile noastre de baza. Aceasta produce el, fabrica aceste lucruri prin el insusi, neavand nevoie de ajutoare externe, nedepinzand de nimic din exteriorul lui. Astfel: invioreaza sufletul, da intelepciune, inveseleste inima, lumineaza ochii, imbogateste.

Cum putem folosi aceste informatii despre cuvant? Daca vrem sa obtinem ceea ce avem in coloana din dreapta, trebuie ca acel lucru sau persoana sa intruneasca calitatile din coloana din mijloc. Spre exemplu, sa luam spre analiza internetul: este el desavarsit in ceea ce contine? Nu. Este adevarat? Parte adevar, parte nu. Deci nu putem spune ca este adevarat, are multa inselaciune adesea. Este fara prihana? Este curat? Este drept? In functie de raspunsurile la aceste intrebari, ne putem da seama daca poate oferi cu adevarat beneficiile din coloana dreapta, care reprezinta nevoile noastre. Ceea ce noi cautam de fapt, cand ne aplecam asupra lui.

Asa putem verifica: televizorul, oamenii, jobul, si alte resurse de unde noi speram sa extragem beneficiile din coloana din dreapta.

In concluzie, avem nevoie de Cuvant, e unic, e perfect, e datator de viata. De fapt numai el poate satisface nevoile inimii noastrea cu adevarat. Prin el toate celelalte lucruri isi gasesc locul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s