Un razboi neobservat

In anii ’60 s-a produs un anumit tip de revolutie, o revolutie subtila, dar efectele si puterea ei este pe cat de neobservata, pe atat de mare.

Prin genul de muzica aparut in vremea aceea, denumita cultura “Hipie” a inceput un nou stil de viata sa fie propagat. Era imediat dupa al doilea razboi mondial, si oamenii au inceput sa strige cu subtilitate: „Nu vrem razboi si ura, vrem pace si dragoste!” Acum la prima vedere suna foarte bine, si era un mesaj aproape hristic (mesajul lui Hristos), insa scotand din context acest mesaj, el indemna de fapt la o deschidere fata de un gen de viata nou, care nu avea prejudecati, si daca oamenii sufereau din cauza razboiului si a rigorilor religioase si morale din vremea aceea, ei isi puteau permite sa fie iubiti acum, si sa iubeasca si ei la randul lor pe altii intr’o cultura a muzicii si a consumului de… droguri.

Cei care au trait in perioada aceea, sau au ascultat melodiile din perioada aceea pot confirma puternica influenta si incurajare de a nu te mai teme de constrangeri, a te distra, a face ceea ce vrei, oricum razboiul a facut destule ravagii, dragostea este adevarata cale. Beathels era formatia “farf de lance” in perioada aceea. Putini stiu ca aceasta formatie avea un mentor ocult, care ii initia in mesajele melodiilor lor, facand din aceste formatii niste canale de propagare a propriilor lor mesaje oculte bazate pe placeri si amortirea constiintei prin argumete subtile, care deturna presiunea problemelor prezente spre un mod de viata iersponsabil si nepotrivit. Toate acestea fiind ajutate si de consumul de substante care modifica starea de constiinta.

A fost o revolutie pe plan muzical, dar de asemenea a fost o revolutie si pe plan morala, sexuala (in acea perioada sexul a fost scos din cadrul casatoriei, ca si principiu social. Devenea ridicol sa iti doresti castitatea pana la casatorie).

Priviti niste statistici de atunci incoace:

Bethels canta “All you need is love”. Oare tot ce avem nevoie este dragoste? Ar trebui sa intrebam: “Cum definesti cuvantul dargoste?” si sa vedeti atunci definitii pe care le aveau ei despre dragoste. Aceasta intrebare scoate la iveala actiunea din culise.

Alister Crowly unul din marii ganditori ai acestei miscari, omul care a pus bazele doctrinare ale vremii. El ascris doua carti semnificative in vremea aceea: “Fa ce vrei”, “Magia”. Vedem ca astazi aceste valori au crescut ca niste munti.

Multi cred ca revolutia “Hippie” s-a intamplat pur si simplu, de fapt a fost bine gandita aceasta miscare. Se pare ca a fost o miscare condusa de la nivel spiritual.

1967 a fost punctul de cotitura cand Beathels au produs albumul “Sergeant Pepper`s Lonely Hearts”. A fost votat cel mai bun album produs vreodata. Mesajele din acea vreme avea de aface cu schimbarea, consumul de droguri, ocultismul. Acest album avea de aface cu stilul de viata al membrilor grupului. Bob Dealen a dat marihuana formatiei sa consume, atunci a inceput sa se schimbe stilul muzicii. Ei consumai mult LSD, erau tot mai meditativi, vizitau pe Mahariji Yoggi in India, devenise sustinatorii acestui personaj. Ei erau modele in vremea aceea si toti copiau stilul lor de viata, generatia tanara in special.

Atunci nu se stia aproape nimic despre dependenta , despre efectele drogurilor, ocultismul.

Efectele nu au intarziat sa apara: singuratatea, disperarea, rebeliunea, sinuciderea. Priviti niste statistici:

Mentalitaea era ceva de genul: “Omule relaxeaza-te! Ia’o mai usor. Vei face o criza de nervi daca vei contiuna asa! Nu mai fi asa grijuliu, esti prea stresat! Nu mai fi asa riguros, bucura-te de relatii, bucura-te de natura!” Si adesea acestea erau cuvinte spuse sub influenta consumului de alcool sau droguri.

Oamenii incepeau sa se ridice impotriva autoritatii manati de aceste indemnuri atat de subtile. Eu cred ca acest mesaj este si mesajul lui Dumnezeu pentru oameni intr’o forma oarecare: “nu va ingrijorati de viata voastra.. Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna.. uitati-va la pasarile cerului… Tatal ingrijeste de ele.. Uitativa cu bagare de seama cum cresc crinii.. Dumnezeu ii imbraca asa..” Dar toate aceste mesaje erau promisiuni pentru cei ce vor urma Calea, Adevarul si Viata : Iisus Hristos. In afara lui Hristos toate aceste lucruri sunt inste idealuri irezistibile, pentru care oamenii sunt in stare sa isi dea si viata, insa ele nu sunt accesibile in afara prezentei si lucrarii lui Hristos.

** Oare vom putea in anul acesta sa chimbam macazul generatiei tinere crestine? Noi cu siguranta nu! Dar daca cerem lui Dumnezeu, fiind la dispozitia Lui; intrucat este si voia Lui ceea ce cerem, El poate sa faca mai mult decat cerem sau gandim noi. Chiar daca Apocalipsa trebuie sa vina, pentru ca este scris ca : „Aceia din popor care vor cunoaste pe Dumnezeul lor, vor ramanea tari, si vor face mari ispravi” (Daniel 11,32)

Un an bun in 2009!

7 gânduri despre „Un razboi neobservat

  1. Apropo de o parte din discutia din pagina „Identitate Hristica”, se poate vedea aici cum diavolul il imita pe Dumnezeu. Tot ce s-a intamplat in anii ’60 poate fi considerat hristic… totul s-a bazat pe libertate, pe dragoste… totul a fost perfect, mai putin reperul. Toata miscarea ar fi o binecuvantare daca l-ar avea ca reper pe Dumnezeu. Cum in cazul miscarii hippie si al altor miscari asemanatoare reperul era unul liber (adica un reper care se putea modifica oricand) intregul mesaj a devenit unul luciferian.

    E bine sa fim liberi, dar cand libertatea nu il mai are pe Dumnezeu ca punct de reper toate drepturile noastre se transforma in blesteme. Daca nu il avem pe Dumnezeu in inimile noastre ca punct de reper, toata creatia noastra va duce spre distrugere. Statisticile o demonstreaza. Din pacate o demonstreaza acum cand e deja foarte tarziu. Majoritatea sunt atat de prinsi in aceste repere complet lipsite de verticalitate incat un reper fix, imobil, nici macar nu mai poate fi considerat un reper.

    E trist sa vedem unde am ajuns, dar cum preferam sa luam totul de-a gata fara sa gandim, ne meritam soarta.

  2. Trebuia atins si subiectul asta candva caci a influientat enorm lumea. Eu ce cred si mereu o spun este ca – liber esti numai cu Hristos; El ne-a eliberat. Desi pare greu de inteles „din afara”, asta e adevarata libertate – cand de fapt esti eliberat de acea „libertate” de a face ce vrea. Miscarea hippie n-a facut altceva decat sa faca oamenii sclavi propriilor dorinte utilizand cuvinte frumoase sau hristice cum spuneti dumneavoastra aici. Dar Domnul Isus ne avertizeaza clar sa ne ferim de ei, de „Hristosii mincinosi”. Este foarte clara directia in care se merge si intr-adevar trebuie multa rugaciune pentru tineri dar si pentru toti ceilalti – caci multe cupluri divorteaza de dragul divortului si al faptului ca „viata e scurta si trebuie traita la maxima ei intensitate”.
    Iar eu, ca sa revin la vesnica mea problema, cum pot sa fac un astfel de suflet sa inteleaga libertatea lui Isus; cum poti invata pe cineva care e atat de ancorat in lume ca a fi liber inseamna cu totul altceva?

  3. Raspunsul la intrebarea ta nu e unul chiar atat de complicat pe cat pare la prima vedere. Dupa cum spuneam, problema e ca reperele unanim acceptate nu sunt statice si fara un punct fix nu poti misca pamantul, nu-i asa? E cat se poate de logic, dar nu prezinta interes pentru publicul larg pentru ca adevarul uneori deranjeaza. Ce poti face e sa ii determini pe oameni sa caute un reper fix, nu unul schimbator. Doar cu un reper fix iti poti masura evolutia. Cu un reper mobil nu exista evolutie, doar haos. Trebuie sa-i determini pe oameni sa-si gaseasca reperul pentru ca e singurul mod in care pot evolua si singurul mod in care pot avea certitudinea ca ceea ce fac e bine.

    Care e acel reper? Asta e o intrebare caruia trebuie sa-si raspunda fiecare in parte. Reperul e Dumnezeu, dar pentru a intelege asta fiecare trebuie sa gandeasca. Dumnezeu trebuie descoperit pentru ca in mintea noastra e amestecat cu toate mizeriile care ne inconjoara. Trebuie sa cautam in continuu pana cand ajungem sa gasim punctul fix, punctul care nu se schimba niciodata si fata de care ne putem masura evolutia.

  4. Ca si englezi, Beathels a gasit un teren propice pe pamintul Americii pentru asi cultiva ideile. Atunci in America a iesit prima generatie de pe bancile scolii care a fost indoctrinata de umanisti care au vrut sa scoata din educatie orice urma de invatatura crestina,

  5. Cristina:

    foarte buna complectarea ta! Ai subliniat bine relatia intre englezi si americani.

    Agkelos:

    mi-a placut mult raspunsul tau legat de un reper fix, neschimbabil. Nu vreau sa fiu simplist, dar eu de aceea am facut din Biblie singura mea norma pentru viata, cred ca asta este voia lui Dumnezeu, providential biblia este punctul comun intre crestini (cu mici amanunte). Imaginea lui Dumnezeu in inima noastra este reala in masura in care corespunde cu Scriptura. Cineva spuena: „Hristosul care mantuieste este doar Acela din sfintele Scripturi”

    Mariutza:

    imi spun si eu parerea cu privire la libertatea in Hristos pe care o pot gasi altii. „Credinta vine in urma auzirii si auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos” Rom. 10. Acum credinta vine in urma auzirii, dar nu de fiecare data cand cineva aude !? Aici este framantarea noastra..

    In concluzie, libertatea in Hristos vine in primul rand prin revelatie, si apoi continua prin pocainta si credinta zilnica. Noi vorbim cu oamenii, nu putem face mai mult. Insa trebuie sa ne rugam pentru acel moment al revelatiei, cand in urma auzirii vine credinta. Asta o poate face doar Dumnezeu prin Harul Lui. El face asta prin evanghelia nescrisa (creatia), evanghelia traita (viata noastra) si evanghelia scrisa (Cuvantul).

    Asa vad eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s