”Acum ori niciodată”

România este o țară la răspântii de continente: Otoman, Europa, Rusia – țaristă. Datorită acestui lucru, unul din specificul nostru de bază este târgul, comerțul. De aici avem mai multe localități cu numele de Târgu – Mureș, Targu – Secuiesc, chiar și Târgoviște, care este locul unde s-a dezvoltat târgul medieval în sec. xii – xiv.

Târgoviște, loc de târg

Avem însă și o lacună care vine de aici, cum este la târg, să vinzi astăzi cât poți, în Imnul României s-a strecurat o expresie care nu este foarte înțeleaptă – ”Acum ori niciodată”. Să îți croiește altă soartă este bine, dar nu acum ori niciodată, ci la timpul potrivit, graba strică treaba, nu orcând și oricum. De aici, în cultura noastră avem repezeala aceasta de târg, acum ori niciodată, în mai multe feluri. Ar trebui să fim mai prudenți, mai profunzi, mai adânci.

În comerțul nostru, dacă tot vorbim de târg, sunt trei mari nereguli: se vinde fără factură (dacă se poate), la negru cum se spune, se angajează fără acte (dacă se poate) fără carte de muncă, și se dă șpagă pentru tot felul de contracte și decizii importante. Acestea trei vin tot din complexul ”Acum ori niciodată”, pentru că vrei să câștigi mai mult acum, să câștigi mai repede etc.

Ceea ce ar trebui făcut este scris în biblie cu privie la Zacheu, atunci când s-a întors al Domnul a făcut trei lucuri: jumătate din averea lui a dat-o la săraci, dacă a năpăstuit pe cineva i-a dat înapoi împătrit și în cele din urmă nu a mai făcut acele greșeli de atunci. (Luca 19,1-10).

Asta ar fi de folos și nouă: să fim mai generoși, mai caritabili, mai darnici; să răscumpărăm greșelile făcute (asta e cel mai greu) și de acum înainte să mergem corect. Câștig mai lent, dar mai respectat, mai trainic. Pe termen lung ajungi mult mai sus decât cu ”acum ori niciodată”.

Doamne ajută! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s