”Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta” (Iosua 1,8)

De ce a lăsat Dumnezeu ca însoțitor pe pământ pentru omul lui, o carte? Vedem că mai presus de slujitori este această carte. Iudeii din Berea aveau o inimă aleasă pentru că verificau pe apostolul Pavel cu această carte.

Procesul de citit, împreună cu scrisul, este unul proces complex, de care mulți oameni nu sunt conștienți, beneficiile acestui proces sunt uriașe. Un profesor spunea odată despre lucrările de doctorat pe care l-a făcut, că prima a făcut-o cu citit în cărți, notițe pe hârtie și apoi scris în calculator. Următoarele lucrări le-a făcut direct în calculator, pentru că așa era tehnică de acum. Ceea ce a scris în prima lucrare, cea cu citit cărți și notițe pe hârtie, și astăzi știe ce a scris acolo! Celelalte lucrări, pe care le-a conceput direct în calculator, nu că nu a scris bine ce a scris, dar nu mai știe ce a scris acolo, în general. Am fost marcat de acastă mărturie a acestui profesor remarcabil. Acum în era IT-ului, aceste efecte ale cititului și scrisului, se simt pentru cei ce au făcut asta înainte, cei ce au citit, notat, iar apoi au trecut pe calculator. Cei ce nu au făcut asta înainte, nu pot face diferența ușor, nici înțelege bine procesul. Deși nu este greu pentru ei să facă testul.

Când citești, nu doar acumulezi informații, cum o faci la radio, sau la televizor. Când citești, în primul rând organismul se liniștește. Funcțiile externe se inhibă, pentru a face loc celor interne să se deschidă. Adesea am auzi expresia ”Cartea bate filmul!”, deși unele filme sunt foarte bine făcute. De fapt este vorba de aceste funții externe inhibate și activate cele interne. Iar atunci când citești și interiorul tău este deschis, datorită contextului de citire, acumularea este una directă, experiența este una așa de puternică, încât nu poate fi egalată de orice altceva pe care tu îl recepționezi cu funcțiile tale externe: văz, auz, simț tactil, miros etc. Percepțiile interioare sunt mult mai ample decât simțurile noastre pot realiza. Aici este cheia! Iar acel interior se deschide și lucrează în contextul citutului și scrisului. Se spune că oamenii care au îmbogățit lumea și au ridicat condiția vieții, nu au fost cei bogați și puternici, ci cei plecați asupra înțelepciunii, cercetării și cunoașterii. Aceștia au adus îmbunătățiri continue și consistente umanității, prin cercetările lor și implementarea ulterioară a ceea ce au descoperit ei.

De fapt această funcție internă a duhului, pe care cititul o deschide, este ceea ce cred că Dumnezeu a intenționat, atunci când a rânduit pentru omul sfânt să aibă în viață o carte – Biblia. Există o tihnă a cititului, care nu trebui grăbita, ca focul mic la mâncare. Dacă grăbești această tihnă, inhibi duhul. Lucrarea nu se face. Cugetă îndelung, notează, dezvoltă, fă legăturile.

”Cugetă zi și noapte asupra ei!” (Cărții).

Un gând despre „”Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta” (Iosua 1,8)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s