Pazeste-ti inima!

„Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii” Proverbe 4,23

Cat de importanta este inima noastra! Din prisosul ei vorbeste gura Luca 6,45, este locul unde priveste Dumnezeu 1Sam. 16,7, este cea pe care vrea Dumnezeu sa i-o dam Pv. 23,26, iar Solomon spune ca trebuie sa o pazim mai mult decat orice. Dar oare cati intelegem cum ar trebui facut acest lucru? Noi oamenii lui Dumnezeu ar trebui sa fim specialisti in inimi. Oare ne intelegem noi domeniul? Ne cunoastem lucrarea?

Iata cum vede Bill Gothard aceasta problema si rezolvarea ei!

Ne putem imagina inima ca pe un organ viu, rational, ca o camera cu multe camere si usi. Fiecare usa trebuie sa aibe un paznic – cuvintele vii si puternice ale lui Dumnezeu. Daca santinelele inimii tale sunt versete specifice ale Scripturii, vei fi capabil sa tii sub stapanire orice gand si ispita.

Asa a raspuns si Isus cand a fost ispitit de Satan. Pentru fiecare isptita pe care acesta a folosit-o, Isus a citat versete precise. El cunostea Scriptura din memorie si a fost capabil sa o aplice cu maiestrie la momentul potrivit. Si noi trebuie sa adunam in inima pasaje specifice din Scriptura pe care sa le folosim impotriva oricarei tentatii.

Reconstruieste-ti zidurile si portile! Putem face o analogie intre inima si reconstruirea zidurilor Ierusalimului din zilele lui Neemia. Vrajmasii Domnului veneau cand vroiau si jefuiau poporul, pentru ca zilele erau daramate, iar portile arse. Cand a inceput reconstructia zidurilor, Neemia a intampinat o continua opozitie, care insa nu l-a oprit sa asigure cetatea si sa puna garzi la porti.

In mod asemanator trebuie sa memoram si noi pasaje din Scriptura pentru a infrunta si respinge orice gand rau care se naste in inima.

Iata o lista de inceput utila!

Pentru a combate:

Mania
Efeseni 4:31-32  Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.
Efeseni 4,32  Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi, şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.

 

Vinovatia
1 Timotei 1:19  şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă.
Pofta
Matei 5, 27-32 Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurveşti.” Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui. Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. S-a zis iarăşi: „Oricine îşi va lăsa nevasta să-i dea o carte de despărţire.” Dar Eu vă spun că oricine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.
Amaraciune
Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea. Evrei 12,15

Lacomia

1Tim. 6,6-11 Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea.
Frica
2Tim 1, 7 Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.
Invidie
Pv. 14, 30 „O inimă liniştită este viaţa trupului, dar pizma este putrezirea oaselor.”
Mandrie
Pv. 22,4 „Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăţia, slava şi viaţa.”
Descurajare
Iosua 1:8 „Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.”

Muzica senzuala

Efes. 5, 18-20 Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh. Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos.
Prieteni lumesti
Proverbele 13:20 „Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. –”

Irosirea timpului

Efeseni 5:16 „Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele.”

Un gând despre „Pazeste-ti inima!

  1. Ce este inima? Cea despre care se vorbeste in Biblie. Am vazut ca ai spus ca trebuie sa ne adunam in inima cateva pasaje specifice din Scriptura. Cum le aduni in inima din moment ce inima biologica de care zici nu are minte sa poata inmagazina informatii ? Astept niste raspunsuri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s