5 gânduri despre „Indracitul din Gadara

 1. 1. Eu cred că Domnul a intrebat de numele lui ca sa arate ca era posedat de mai multi demoni si ca ceea ce facea omul acela de fapt faceau dracii din el.
  2. Pentru locuitorii Gadarei porcii erau mai importanti decat omul acela, chiar mai importanti decat sufletul lui, probabil că la fel ca şi astăzi oamenii se obişnuiseră cu el, era un ciudat, un om posedat, un om care avea reacţii ciudate, era cunoscut, probabil după o anumită poreclă.
  3. Mai de folos a fost acolo unde Domnul l-a trimis decât dacă ar fi venit cu El. Domnul îl trimite „acasă” şi Biblia că El spune la toată cetatea despre ce i-a făcut Domnul. Cred că e important să înţeleagă fiecare locul unde Dumnezeu îl trimite şi asta numaidecât ca o paralelă cu întâmplarea îndrăcitului.

 2. Pentru noi de multe ori porcii Gadarei sunt mai importanti decat rugaciunea, ajutorarea unui om sarac sau a unui frate in nevoie, chiar mai importanti decat lucrarea lui Dumnezeu. Porcii Gadarei sunt tot ceea ce ne i-au ochii de la ceea ce este cu adevarat important, ceea ce ne capteaza atentia mai mult decat Hristos.

 3. Multumesc „Un fir de iarba”
  in complectare la ce ai spus tu:
  1. Domnul pune intrebarea si ca sa identifice problema inainte de a o rezolva. Un motiv pentru care oamenii nu sunt eliberati de probleme este pentru ca din anumite motive, nu isi cerceteaza pe nume problema, ci o astupa, ingroapa, asteapta sa treaca cu timpul, trateaza superficial. O problema identificata e pe jumatate rezolvata.
  2. Domnul imbina judecata cu interzisul. Pe de o parte cum ai spus tu, i-a judecat pentru lacomia lor de bani in defavoarea milei fata de acel indracit, dar si pentru ca in Israel pe vremea aceea era interzisa carnea de porc, si o uraciune.
  3. Ce ai subliniat tu este foarte important, locul chemarii si de asemenea aici se vede dragostea neconditionata cu care Iisus iubeste pe oameni, desi oamenii aceia il ofensase pe Hristos alungandu’l, in bunatatea Lui, El totusi se gandeste la ei, sa gaseasca un mijloc prin care sa le vorbeasca de Dumnezeu, sa ii ajute si indracitul eliberat era unealta potrivita pentru locul acela.

 4. 1.Numele mai inseamna si identitatea persoanei care il poarta. „Legiune” defineste mai multe identitati/personalitati asa cum este denumita si boala – multiple personality disorder syndrom – pentru ca nu putem avea mai multe personalitati in acelasi timp sau daca se presupune ca avem atunci nu mai putem comunica cu ceilalti, ceea ce este patologic. Isus stia cine sunt si unde trebuiau sa fie acele „personalitati” si ele ii recunosc dreptul de a fi trimise acolo unde le era locul, asa ca de asta il roaga sa nu o faca, ci mai bine sa-i lase sa intre in turma de porci….
  2.Gadara era locuita de straini si nu de evrei si pentru asta cresteau porci; pentru ei legea lui Moise nu insemna o restrictie. De ce l-au alungat pe Isus? El venea din cultura evreilor si nu voiau sa-si schimbe nici obiceiurile nici credintele, mai cu seama ca le dovedise a fi un om cu puteri speciale dupa ce indracitul fusese vindecat. Ce nu intelegi te sperie si asa s-au comportat si gadarenii, s-au ferit de Isus.
  3.De ce nu a acceptat Isus ca tamaduitul sa vina dupa el? Ideie mea ar fi ca Isus i-a ales pe ucenici, si nu ucenicii l-au ales pe el. Sau pur si simplu pentru ca era o marturie vie a minunilor lui Isus cu impact mai mare daca mergea de unul singur sa spuna oamenilor cum fusese vindecat, decat sa se tina dupa Isus. (sau numarul ucenicilor apropiati lui Isus nu era util/folositor sa fie mai mare de 12 ?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s