Ziua mamei – in atentia sotilor :)


mothers-day
Pentru ca o doamna sa fie mama buna si sotie buna ea trebuie sa aibe inima multumita si sa se simta implinita. Cum se face asta?

Exista modalitati diferite prin care poti face o persoana sa se simta bine, sa fie implinita.

Ca sa inveti limbajul de iubire al sotului sau sotiei tale trebuie sa renunti la stereotipuri, asa cum se intampla: el urmeaza modelul tatalui iar ea urmeaza modelul mamei ei.

Unele persoane (baieti sau fete) se simt iubite atunci cand primesc cuvinte de incurajare. Incurajarea inseamna a inspira curaj. Cu totii avem zone in care ne simtim nesiguri. Ne lipseste curajul, si aceasta lipsa a curajului ne impiedica sa ducem la bun sfarsit anumite lucruri pe care am dori sa le facem. Potentialul latent din zonele de nesiguranta ale partenerului asteapta vorbele dv de incurajare. Incurajarea ineamna empatie. Trebuie sa invatam ce este important pentru partener.

Unele persoane se simt iubite cand petrec un timp de calitate cu partenerul lor. Nu este suficient sa fim alaturi de celalalt.. Impreauna inseamna ca nimic sa nu ne distraga atentia. Doi oameni care stau in aceeasi incapere sunt aproape unul de celalalt, dar nu sunt neaparat impreuna. Cand un tata sta pe jos si arunca o minge copilasului lui de doi ani, el se concentreaza asupra copilului, si nu asupra mingii. Adevarata conversatie este un dialog plin de intelegere, in cadrul careia doi indivizi isi impartasesc experientele, gandurile, sentimentele si dorintele intr’un context echilibrat si intr’o atmosfera prieteneasca. Multi dintre noi suntem educati sa analizeze problemele si sa gaseasca solutii. Noi uitam insa ca intr’o relatie este vorba de o legatura si nu de un proiect ce trebuie dus la bun sfarsit sau de o problema care trebuie rezolvata.

Alte persoane se simt iubite cand primesc daruri. Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Unele sunt costisitoare, altele sunt gratuite. Daca vrei sa devi un expert in a oferi daruri, trebuie sa-ti schimbi atitudinea fata de bani. Daca acesta este limbajului partenerului de dragoste va trebui sa inveti sa faci asta. Darurile pot fi cumparate, gasite sau facute.

Alte persoane se simt iubite prin oferirea diverselor servicii. Pregatirea mancarurilor, asezarea mesei, spalatul vaselor, datul cu aspiratorul, curatatul prafului, dusul gunoiului. Ele presupun grija, planificare, timp, effort si energie. Daca sunt facute in spirit pozitiv, ele devin o expresie reala a iubirii. Iisus Hristos a exprimat intr’un mod simplu, dar profund exprimarea iubirii printr’un serviciu atunci cand a spalat picioarele ucenicilor Sai. Ceea ce facem unul pentru celalalt inainte de casatorie nu e un indiciu pentru ceea ce vom face dupa ce ne vom casatori. Iubirea este o alegere si nu poate fi fortata.

Alte persoane au ca limbaj de iubire mangaierile fizice. Sugarii care sunt tinuti in brate si sarutati isi dezvolta o viata afectiva mai sanatoasa decat cei care sunt lipsiti pe perioade lungi de vre’un contact fizic. Iisus a certat ucenicii cand acestia au vrut sa opreasca copilasii sa vina la El sa-si puna mainile peste ei. Iisus i-a luat in brate si si-a pus mainile peste ei. Mangaierea fizica poate crea sau distruge o relatie. Poate comunica ura sau iubire. O palma peste obrazul unui copil face mult rau, dar este distrugatoare pentru copilul al carui principal limbaj al iubirii este mangaierea fizica.

Discutati-le impreuna,(sotii) stabiliti care sunt limbajele fiecaruia si fiecare sa tina cont de limbajul celuilalt si il implineasca regulat. Daca depasim pragul vanitatii si al prejudecatii, aceste lucruri iti pot revolutiona casnicia. Vorbesc din experienta. Mai sunt si alte detalii ale casniciei de discutat, dar este mult sa cunosti modalitatea in care poate fi iubit celalalt. Eroarea cea mai des intalnita este sa credem ca asa cum putem fi noi iubiti poti fi iubiti si ceilalti. E posibil, insa cu mici variatiuni.

Sa fiti binecuvantati!

* recomand cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii” Gary Chapmman

Un gând despre „Ziua mamei – in atentia sotilor :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s