Kerigma – mesajul bisericii primare

 

Biserica primara proclama in mare 5 adevaruri esentiale despre Hristos:

1. Ca s-a nascut din fecioara prin Duhul Sfant

2. A trait fara pacat

3. A fost rastignit pentru pacatele poporului Sau

4. A fost ingropat

5. A inviat.

Toate aceste lucruri simple au legatura cu Hristos si chiar daca ni se par putin ciudate sau simpliste, diferit mult fata de mesajul pe care am ajuns sa il predicam noi astazi, acesta era mesajul care a infrant Imperiul Roman din vremea aceea, impreuna cu filosofia lor si paganismul de asemenea.

Fiecare element facea referire la un lucru, si anume ca Iisus Hristos este divin, este Fiul lui Dumnezeu.

S-a nascut din fecioara, cine s-a mai nascut din fecioara? A fost o minune, cum sa ramana o fecioara insarcinata? Duhul Sfant a zamislit in ea. Asta face referire si la faptul ca Hristos nu este samanta lui Adam, ci samanta femeii cum a fost profetin in Geneza 3,15.

A trait fara pacat. Acest mesaj arata din nou divinitatea Lui, cine a mai trait vreodata pe pamant o viata perfecta, fara sa pacatuiasca prin gand, vorba sau fapta? Iisus a trait o viata fara pacat. A fost ispitit in toate ca si noi, dar fara pacat. El a satisfacut legea divina, a implinit-o pentru noi, ca sa fim noi salvati.

A fost rastignit pentru pacatele poporului sau. El nu a fost rastignit penrtu pacatele Sale, pentru ca nu a avut, ci a murit pentru pacatele noastre, a celor ce credem in El. Pedeapsa care ne dadea pacea a cazut peste El. De aceea a fost rastignit. De aceea crucea lui este centrul mesajului crestin, pentru ca acolo este vestea buna a rascumpararii, a jertfei care avea sa plateasca pentru pacatele noastre, a celor ce cred in El. Nu pentru toata lumea a murit El, toata lumea potential, dar practic, doar pentru cei ce se pocaiesc si cred in El.

A fost pus intr-un mormant. El fost inchis in mormant, moartea a fost autentica. A fost pazit trei zile de osti romane. Trei zile a stat in mormant, oamenii erau in asteptare, atat ucenicii care asteptau promisiunea cu bucurie, chiar daca fara prea multa credinta, iar dusmanii lui asteptau de asemenea invierea dar cu teama, punand o piatra mare la mormant si o straja. Mare serviciu a facut crestinismului prin asta, i-a marit credibilitatea, a facut si mai spectaculoasa invierea Lui.

A treia zi a inviat din morti. Asta a fost ceva unic in istorie. Au mai fost oamnei inviati din morti dar de catre altcineva, Ilie, Elisei, dar Iisus a inviat si invierea Sa a avut o conotatie juritica pentru noi. Spune apostolul Pavel “A inviat pentru ca noi am fost socotiti neprihaniti”. Adica jertfa lui a fost primita, efectul ei a fost deplin, justitia divina a fost satisfacuta si astfel Dumnezeu poate sa socoteasca nevinovati pe cei vinovati fara sa isi piarda calitate de sfinenie si de dreptate, pentru ca Hristos a platit pentru noi.

Sa ne ajute Dumnezeu sa lucram din nou la mesajul acesta, sa ne concentram pe el. Observati “Codul lui Davincii”, “Epistola lui Iuda” si alte carti si ecranizari ataca exact in aceste adevaruri esentiale, ca Iisus nu a fost de fapt fara pacat. Ca nu a murit cu adevarat. Asta are implicatie asupra invaturilor Lui…

Dar mai ramane o intrebare: Puterea care s-a manifestat in istorie in biserica lui Hristos, multimea care l-au urmat pe El, dandu-si viata pentru El. Cum explicam asta? O minciuna merge o zi, noua, dar nu 2000 de ani, si o minciuna nu functioneaza in practica cum functioneaza crestinismul.

Astazi Hristos a trage dupa El o treime din pamanteni, ce interesant, o treime a tras si Stana din ingerii din cer. 🙂  Asta este doar o ideie nastrusnica, sa nu cautati interpretari in biblie.

Oricum, mare este Hristos!

3 gânduri despre „Kerigma – mesajul bisericii primare

  1. Cand ai inceput postarea, recunosc si ma zmeresc ca m-am gandit: „Been there, done that, heard that before!” Incerc sa ma las de marile itze al filosofiei crestine, sincer imi vine greu, nu prea imi iese intotdeauna…dar recunosc ca asta e mesajul apostolic. Dap, asta a avut putere. Vezi si 1 Corinteni 2 unde Pavel zice ca nu a venit cu filosofia crestina pt ca credinta lor sa fie fundamentata nu pe logica de fier a silogismelor ci pe puterea Duhului. Mda…trebuie sa ma intorc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s