Puterea Cuvantului – inteligenta emotionala

« Iar ceilalti au fost ucisi cu sabia care iesea din gura Celui ce sedea cãlare pe cal. » (Apocalipsa 19:21)  

In cartea Apocalipsa este presentat in mod ilustrativ ca Domnul Iisus ucide pe vrajmasii lui cu sabica Cuvantului care iese din gura Lui. Asta este mai mult decat o simpla ilustratie.

Se spunea in vechme ca « Imperiul Roman a cucerit grecia prin sabie si grecii i-au cucerit pe ei prin filosofie »

Cuvantul are o putere extraordinara. Domnul Iisus punea undeva : « cuvintele pe care vi le spun eu sunt duh si viata ». Cuvintele sunt creeatoare. In Geneza ni se spune ca totul a fost creeat prin cuvant : « Sa fie lumina ! » si a fost lumina..

In istorie se spune : « Doua arme sunt de temut : sabia si pana (scisul) dintre care cea din urma a invins intotdeauna »

Oamenii astazi incep in sfarsit sa faca progrese in directia aceasta (ei inainte credeau ca materia este superioara), este un domeniu putin explorat de noi, dar pe care Biblia il afirma cu putere, domeniul « Cuvantului ». Poti da viata prin Cuvant, poti ucide cu vorba.

Nu de mult oamenii au creeat conceptul de « inteligenta emotionala » in care se vorbeste de capacitatea omului de asi gestiona emotiile dar in final se ajunge la cuvintele pe care le foloseste. Astfel oamenii care folosesc cuvinte precum : « nu pot », « nu voi reusi », « imi este teama », « ce ma fac ? », « niciodata nu am putut », etc. Au o constitutie emotionala fragila (spun ei), sunt imaturi emotional, slabiti (desi lucru acesta se poate schimba oricand in bine).

Insa cei ce folosesc adesea cuvinte : « cred ca se poate », « nu stiu dar simt ca vom reusi cumva », «voi incerca », « eu voi face tot ce trebuie, important e sa fac ce tine de mine », « Sper ca voi reusi », « ma incred ca micile succese anterioare », « important e sa ai curaj », « initiativa conteaza », « repetitia e mama invataturii », « daca fac ce trebuie nu am de ce sa imi fie teama ». Oamenii acestia se spun ca au o conditie emotionala mai buna. (dar trebuie vigilenta ca si asta se poate schimaba)

Astazi oamenii isi dau seama din ce in ce mai mult de importanta cuvintelor. Insa esenta cuvantului ni se spune ca este Hristos. « La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu ».. « Si cuvantul s-a facut trup si a locuit printre noi… » (Ioan 1.). Daca cineva citeste regulat Cuvantul lui Dumnezeu, mai specific al lui Hristos, nu prea putem explica, dar tonusul emotional se schimba extraordinar, multi medici recunosc asta, puterea omului de a gestiona, totul se imbuatateste, insa trebuie sa spunem ca scopul nu este sa traim cat mai bine pe pamant cu asta, ci sa facem voia lui Dumnezeu cu orice pret, renuntand la confortul nostru daca trebuie, pentru ca sunt prea multi oameni care nu stiu toate acestea si aceasta este ceea ce Dumnezeu numeste ca vom fi mantuiti prin Hristos,vom fi scapati de invataturile incepatoare ale acestei lumi si vom fi vesnic cu Dumnezeu.

Apropos, basmele din copilarie cu « viata fara de moarte » sunt reale ! J mai in gluma, mai in serios, asa spune Hristos.

6 gânduri despre „Puterea Cuvantului – inteligenta emotionala

 1. „daca cuvintele pe care le-ai spus ar putea ucide ai fi deja mort” zicea cineva odata
  Unii isi transforma gura in mitraliera si cuvintele in gloante. Fac un zgomot aproape identic cu rafala unei arme automate. Se aplica si unor crestini care din ravna prea multa devin amenintatori cand vorbesc despre „dragostea lui Dumnezeu” contrazicand prin atitudine ce spun prin cuvinte.
  Cum sa vorbesti cu blandete despre dreptatea lui Dumnezeu, fara sa inspaimanti pe necredincios, sau cum sa condamni pacatul fara sa-l urasti pe pacatos este o arta pe care o primesti de Sus nu poti sa o inveti nici macar la seminar….

 2. Victoria:
  Mai intai bine ai venit pe comment! Rory! (daca esti cea care cred eu 🙂 )
  ai spus lucruri profunde aici. Cuvintele nu ucid la modul propriu, dar pot ucide o viziune, o speranta, o nadejde si asta este de ajuns. Insa este vindecabil raul pe care il face. Aici este vorba de efectele cuvintelor si sunt reale.

  Foarte ineresanta arta care o primesti de Sus de care spui. Dumnezeu sa ne de harul acesta, ca si eu simt ca nu este ceva omenesc aici.

 3. Da, eu sunt si sper sa ma descurc cu „tehnologia”; am descoperit unele „taine” ale „blog-arilor” dar mai am de invatat si ma bucur ca pot exprima si confrunta ce gandesc, legat de temele date.

  Ma preocupa si sunt fascinata de cat de perfect a creat Dumnezeu mintea omului, numai ca nu toti oamenii (frati/surori) sunt interesati de cum functioneaza relatia gandire-actiune, (credinta-fapta) adica cum sa duca „transformarea mintii” la un alt fel de atitudine si actiune in viata reala, a credinciosului in cazul nostru (dar nu este interzis nici pentru ceilalti , numai ca ei il scot pe Dumnezeu din relatie si se pun pe ei insisi).
  Cum sa aplicam indemnul „mai bine sa fim in paguba” adica sa suferim ofensa si sa iertam, fara sa ne amaram sau sa ne retragem incapabili de iertare? Daca in managementul relatiilor corporatiste cei din „lume” au gasit variate tehnici de imbunatatire a relatiilor inter-umane, noi care suntem calauziti de Duhul Sfant (oare?) cum de nu ajungem la legaturi fara „asperitati”?
  Poate ca nu am o vedere mai larga asupra comunitatii locale, si vad numai „coada elefantului” adica sunt intro pozitie unde perspectiva este limitata.

 4. Cred ca daca nu legam gandirea de actiune dam in ipocrizie.
  In privinta indemnului „mai bine sa fim in paguba” eu cred ca asta este valabil cand o neintelegere, sa presupunem, poate escalada o alta de mai mari proportii. In cazul acesta cred ca trebuie sa ne facem calculul si daca nu merita incidentul, mai bine sa iesim noi in pierdere decat sa escaladezi o discutie care va aduce pierderi mult mai mari de ambele parti.

  In rest, eu cred ca este bine sa vorbim sa traim in pace cu toti oamenii, adica a rezolvam ce este de rezolvat pentru a fi poace. Evitarea nu este o solutie mereu.

  Pentru a putea fi binevoitor si cu cei mai dificili, pe mine ma ajuta smerenia si pocainta de propriile mele greseli in privinta aceasta. Adica, gandindu-ma la asta, gasesc energie sa fiu bun cu orice tip de om. (incerc) 🙂

 5. puterea cuvantului chiar te poate ucide, oamenii care stiu sa o foloseasca conduce lumea, toti au nevoie de un DUMNEZEU chiar daca multi spun ca nu exista, este un lucru important faptul ca mentine ordinea , adevarul este mult mai infricosator decat pare, oameni ca HITLER sau ca STALIN au omorat zeci de milioane de oameni ganditiva, sunt zeci de milioane nu sute nu mi, ci zeci de milioane iau omorat doar prin niste cuvinte rostite din gura si au manipulat alti zeci de milioane sa ucida transformandui in asasini , CUVINTELE CHIAR POT UCIDE nu o spun eu ci o demonstreaza istoria, pot sa contrazic orice om care nu crede asta, FERITI-VA DE PROFETI FALSI, HRISTOS nea avertizat in legatura cu ce o sa vina dar lumea a uitat si asa au pus mana pe putere si au condus lumea oameni ca HITLER SI CA STALIN, credeti in puterea cuvantului pentru ca poate sa ucida dar poate sa faca si miracole

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s