Traditia ucide – ce vom face in anul nou?

Intr-o familie de tineri casatoriti, baiatul era necajit ca sotia mereu cand ii prajea carnati in tigaie ii taia in capete, si lui ii placeau carnatii mai ales intregi. De cate ori o intreba de ce face asta ? Ea ii raspundea : “Asa se face !” El nu era multumit cu raspunsul. Intr-o zi era la soacra lui acasa si o intreba si pe ea, gandindu-se ca de la ea pleca obiceiul, dar soacra lui i-a raspuns la fel: “Asa se face!” In fine intr-un final ajunge la bunica lui dupa sotie, adica mama mamei fetei. Cand a ajuns la ea o intreaba acelasi lucru, de ce sotia mea cand prajeste carnatii in tigaie ii taie la capete? Si dv tot asa faceti? La care batrana ii raspunde: “Mama, pe vremea mea nu erau tigai asa de mari ca astazi, si carnatii nu incapeau intregi in tigaie, iar ca sa ii pot praji, trebuia sa ii tai”.

Asta e traditia. Lucruri care pentru o generatie anume aveau sens si un motiv real, dar care pentru noi le-au pierdut pe amandoua. Noi astazi spunem adesea: “Asa se face!” Nu e suficient. Nu asa se facea, ci “tigaile erau prea mici” de fapt.

Fie ca anul acesta sa gandim liber cu o minte spalata de prejudecati si traditii prin Cuvantul lui Hristos, si sa ne punem mintea la treba sa alcatuim o strategie noua si o modalitate actuala de lucru pentru ca Dumnezeu sa ne binecuvinteze si sa nu fim acuzati de lenevie.

Traditia ucine ratiunea si asta raceste ralatiile intre noi. Sa nu facem nimic din obicei, sa facem ceea ce are folos si duce la sfintirea noastra!Sa fiti binecuvantati in noul an!

3 gânduri despre „Traditia ucide – ce vom face in anul nou?

 1. Traditia este asemeni radacinii unui copac. trunchiul prezentul, iar viitorul coroana, crengile, frunzele. Nu pot exista unele fara altele. Nu trebuie sa judecam adevaratele traditii, cele care ne dau sens, care ne reprezinta, ci doar obiceiurile proaste pe care le preluam fara nicio logica (vezi cratita prea mica!). Ori astea nu sunt traditii! Tot ce e adevarata draditie e plin de sens, de miez, de logica. Sunt „radacinile” noastre.
  Ar fi multe de spus aici. Adica despre distinctia dintre traditie autentica si simple obiceiuri.
  La multi ani fericiti!
  Alex

 2. Probabil ca unele lucruri au sens si explicatii profunde, insa crestinul de rand cand merge la biserica cu deniile, sau alte obiceiuri, nu stiu de ce le fac, dar le fac.
  In ce primeste inaintasii nostri cred ca trebuiesc respectati si pastrati in istorie, dar noi nu trebuie sa repetam ce au facut ei, neaparat, ci sa pastram esenta, adevarul, dar sa adaptam forma la generatia noastra pentru a putea ajunge la mintea si inima oamenilor.

  Ne poti spune distinctia dintre traditia autentica si simplele obiceiuri?

 3. Cred ca adevarata problema sta mai ales in superficialitatea omului modern de a mai cauta sensuri si semnificatii in traditiile pe care atatea generatii le-au pastrat cu sfintenie si le-au perpetuat pana la noi. Eu cred ca ei, cei din vechime, intelegeau fiecare gest, fiecare ritual, obicei sau traditie. Toate aveau un sens, o conotatie distincta. Un rost! Nu le respectau doar pentru ca “asa se face”. Noi, cei de azi, suntem robi ai acestei comoditati in spatele careia ne ascundem cu astfel de argumente: “asa se face si gata!”. Cum mi-a spus intr-o zi un copil: “dar ce, nu pot sa stau si fara sa ma gandesc prea mult?”…..No coment! In povestea spusa de tine, nici fiica si nici mama nu aveau o explicatie pentru obiceiul lor ciudat. Dar bunica stia! Ea avea clar de ce procedase asa toata viata. Nu era absurda! Fata si nepoata, da.
  Da, e bine sa nu ramanem doar la forme fara sens, fara continut, ci sa avem in vedere esenta, adevarul. Si e bine si sa fim ancorati in prezent, in specificul acestor vremuri carora trebuie sa le facem fata, sa raspundem provocarilor. Dar si traditiile ne pot oferi o Cale de urmat. Calea pe care au mers atatea generatii, batatorind-o. E o cale verificata, buna de urmat. Dar si greu de pastrat fara sa cazi si in erori, ca cele de care spuneai si de care stim cu toti. Tocmai asta e partea grea: sa poti si sa stii sa adaptezi o traditie veche la contextul actual, la aceste vremuri.
  Distinctia dintre traditia autentica si simple obiceiuri? Greu de spus la modul corect, usor de dat cu parerea. Chiar si simplele obiceiuri au in spate traditii puternice carora oamenii le-au pierdut intelesul… Uneori le-au rastalmacit sau le-au “imbogatit” cu intelesuri alterate. Solutia? Sa ne regasim adevaratele radacini, adevaratele traditii si obiceiuri care au facut din acest popor ceea ce este. Intelepciunea aceea proverbiala a romanului simplu care avea un sens, un rost, un inteles pt fiecare lucru pe care il facea, il gandea sau il spunea. Ceea ce, in ziua de azi, e atat de greu…pentru noi, astia “postmoderni”. Dar mereu mai e o speranta. Cine stie? Fiecare cate putin putem face cate ceva.
  Un an nou fericit si numai bine! Aprecieri pt blog, mi-a placut mult!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s